Program kontrole gastrointestinalnih helminata malih preživara u lancu proizvodnje od odgajivača do potrošača
Аутори
Pavlović, IvanCaro-Petrović, Violeta
Stanojević, Slobodan
Zdravković, Nemanja
Stanojević, Slavoljub
Pavlović, Marija
Tasić, Aleksandra
Kureljušić, Jasna
Техничко решење (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Gajenje malih preživara, ovaca i koza, predstavlja značajnu granu stočarske proizvodnje. I pored činjenice, da broj ovaca i koza na društvenom i individualnom sektoru proizvodnje povremeno varira, ovoj grani privrede i njenom unapređenju poklanja se izuzetna pažnja. Razlog ovome ne leži samo u tradiciji, već i u saznanju da gajenje malih preživara predstavlja nacionalno bogatstvo, kako zbog proizvodnje vune i mleka, tako i jagnjećeg i jarećeg mesa, veoma traženog artikla na svetskom tržištu.
Unapređenje ove proizvodnje vezano je za rešavanje niza različitih problema, koji imaju za cilj prvenstveno povećanje ekonomičnosti uz očuvanje zdravlja i dobrobiti životinja. U okviru ovih zadataka svakako se mora prvenstveno posvetiti pažnja zdravstvenoj zaštiti.
Načinom gajenja koji je u već vekovima ustaljen kod malih preživara stiče se niz uslova koji pogoduju razvoju i održavanju velikog broja oboljenja različite etiologije. Među njima, jedno od vodećih mesta zauzimaju parazitske infekcije....
Mnogobrojni su faktori koji doprinose pojavi, održavanju i širenju parazitoza. Među njih spadaju: zajedničko držanje životinja različitih starosnih kategorija, zajednička ispaša životinja različitih vlasnika, držanje velikih i malih preživara na istom pašnjaku, nepravilno korišćenje pašnjaka, veliki broj životinja na pašnnjaku, povoljni klimatski uslovi za razvoj i preživljavanje preparazitskih stadijuma i prelaznih domaćina koji su neophodni za razvoj određenih vrsta parazita u spoljašnjoj sredini a samim tim i infekciju životinja, kvalitet pašnjaka, zootehničke mere koje se sprovode (ili ne sprovode) i sl.
Odsustvo ili neadekvatno sprovođenje mera suzbijanja parazita, takođe, doprinose rasprostranjenosti parazitskih infekcija. Neprosvećenost stanovništva, prvenstveno stočara, ubraja se među značajne činioce u epizootiologiji ovih oboljenja.
Pašni način ishrane omogućava malim preživarima stalan kontakt sa prelaznim domaćinima (oribatidama, moluscama i sl.) i jajima i larvenim oblicima parazita, tako da ne postoji ovca koja nije inficirana makar jednom parazitskom vrstom. Na osnovu istraživanja u svetu i kod nas oboljenja parazitske etiologije dominiraju kod ovaca i koza i po prevalenci i po incidenci, praćena su značajnim morbiditetom i umerenim mortalitetom.
Štete koje u ovoj proizvodnji nastaju posledica su negativnih patogenih efekata parazita na organizam domaćina. U povoljnim uslovima za razvoj i preživljavanje preparazitskih stadijuma u spoljašnjoj sredini, stiču se uslovi za infekcije većeg intenziteta, često većim brojem vrsta parazita, sa različitom lokalizacijom u organizmu domaćina. Posledica ovoga je razvoj klinički ispoljene bolesti, uz uginuće velikog broja jedinki, najčešće među mlađim kategorijama.
Činjenica je, međutim, da parazitske infekcije u najvećem broju slučajeva protiču subklinički, odnosno za oko stočara “neprimetno”. Negativni ekonomski efekti prisutni su i u ovim situacijama i ispoljavaju se smanjenjem produkcije životinja, odnosno smanjenjem proizvodnje vune, mleka, slabijom odnegovanošću podmlatka, smanjenjem opšte telesne otpornosti, odnosno povećanom prijemčivošću prema agensima druge etiologije.
Кључне речи:
mali preživari / unapređenje proizvodnje / program kontrole / parazitske infekcijeИзвор:
2022Издавач:
- Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije
Финансирање / пројекти:
- Примена нових биотехнолошких решења гајења говеда, оваца и коза у циљу добијања биолошки вредне и здравствено безбедне хране (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31053)
- Унапређење производних својстава и квалитета меса коза и јаради у еколошком систему гајења (RS-MESTD-MPN2006-2010-20005)
- Projekat strateških istraživanja BTN 7162 Proizvodnja i prerada mesa od goveda i ovaca p.p. 5.3.2. tema Proizvodnja jagnjećeg mesa
- Projekat razvojnih istraživanja Po 4332 Nove metode i sredstva u dijagnostikovanju bakterijskih i parazitskih obolenja domaćih životinja
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijePavlović, I., Caro-Petrović, V., Stanojević, S., Zdravković, N., Stanojević, S., Pavlović, M., Tasić, A.,& Kureljušić, J.. (2022). Program kontrole gastrointestinalnih helminata malih preživara u lancu proizvodnje od odgajivača do potrošača. Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije..
Pavlović I, Caro-Petrović V, Stanojević S, Zdravković N, Stanojević S, Pavlović M, Tasić A, Kureljušić J. Program kontrole gastrointestinalnih helminata malih preživara u lancu proizvodnje od odgajivača do potrošača. 2022;..
Pavlović, Ivan, Caro-Petrović, Violeta, Stanojević, Slobodan, Zdravković, Nemanja, Stanojević, Slavoljub, Pavlović, Marija, Tasić, Aleksandra, Kureljušić, Jasna, "Program kontrole gastrointestinalnih helminata malih preživara u lancu proizvodnje od odgajivača do potrošača" (2022).