dc.description.abstract | Ekstenzivan način uzgoja živine čini jedan od najvažnijih izvora hrane za domaćinstva u ruralnim sredinama. U urbanim sredinama savremeni način života doveo je do sve većeg interesovanja i potrebe ljudi da kupuju proizvode poreklom od živine koja se uzgaja na ovaj način.
Ekstenzivan način uzgoja ima svoje prednosti, ali i mane. Mane ovog načina gajenja su povezane sa povećanim rizikom od unosa i širenja patogenih mikroorganizama koji mogu ugroziti zdravlje jedinki koje se tu uzgajaju, i zdravlje ljudi koji brinu o njima i ljudi koji konzumiraju njihove proizvode. U ekstenzivnom uzgoju mnoge zarazne bolesti su uobičajene i mogu se nekontrolisano širiti. Bolesti živine gajene u ekstenzivnom uzgoju mogu biti bakterijske, virusne, gljivične ili parazitske etiologije. „Dvorišna živina" može biti izvor antimikrobne rezistencije i nekoliko važnih zoonotskih patogena, uključujući Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., i Escherichia coli.
Prva linija odbrane od patogenih mikroorganizama u svakoj proizvodnji životinja su biosigurnosne mere.
U slučaju ekstenzivnog uzgoja, neophodno je pre svega razumeti postojeća znanja i navike farmera, a zatim ukazati na mere koje oni u svom domaćinstvu mogu preduzeti kako bi prevenirali pojavu različitih oboljenja. Da bi bile održive, te mere moraju biti fleksibilne i prilagodljive. | sr |