Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.contributorVasić, Ana
dc.creatorKureljušić, Jasna
dc.creatorPetrović, Jelena
dc.creatorPetković, Jelena
dc.creatorMrkovački, Svetlana
dc.creatorKrasić, Jelena
dc.date.accessioned2024-07-01T10:47:55Z
dc.date.available2024-07-01T10:47:55Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-86-6419-072-5
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/1024
dc.description.abstractSalmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherPožarevac : Sitograf RMsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024sr
dc.subjectSalmonellasr
dc.subjectsalmonelozasr
dc.subjectlanac ishranesr
dc.subjectantimikrobna rezistencijasr
dc.titleSalmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencijasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage233
dc.citation.spage219
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/2796/bitstream_2796.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu