Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija
2024
Download 🢃
Authors
Kureljušić, JasnaPetrović, Jelena
Petković, Jelena
Mrkovački, Svetlana
Krasić, Jelena
Contributors
Vasić, AnaConference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog
gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog
porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne
tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola
salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od
infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja,
biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje
hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u
smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi,
proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji
obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između... veterinarske
medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje
epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi
i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod
mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju
salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti
terapije.
Keywords:
Salmonella / salmoneloza / lanac ishrane / antimikrobna rezistencijaSource:
21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024, 2024, 219-233Publisher:
- Požarevac : Sitograf RM
Note:
- Zbornik radova
Collections
Institution/Community
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Kureljušić, Jasna AU - Petrović, Jelena AU - Petković, Jelena AU - Mrkovački, Svetlana AU - Krasić, Jelena PY - 2024 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/1024 AB - Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 T1 - Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija EP - 233 SP - 219 ER -
@conference{ author = "Kureljušić, Jasna and Petrović, Jelena and Petković, Jelena and Mrkovački, Svetlana and Krasić, Jelena", year = "2024", abstract = "Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024", title = "Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija", pages = "233-219" }
Kureljušić, J., Petrović, J., Petković, J., Mrkovački, S.,& Krasić, J.. (2024). Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija. in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 Požarevac : Sitograf RM., 219-233.
Kureljušić J, Petrović J, Petković J, Mrkovački S, Krasić J. Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija. in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024. 2024;:219-233..
Kureljušić, Jasna, Petrović, Jelena, Petković, Jelena, Mrkovački, Svetlana, Krasić, Jelena, "Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija" in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 (2024):219-233.