Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija
2024
Preuzimanje 🢃
Autori
Kureljušić, JasnaPetrović, Jelena
Petković, Jelena
Mrkovački, Svetlana
Krasić, Jelena
Ostala autorstva
Vasić, AnaKonferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog
gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog
porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne
tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola
salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od
infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja,
biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje
hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u
smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi,
proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji
obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između... veterinarske
medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje
epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi
i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod
mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju
salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti
terapije.
Ključne reči:
Salmonella / salmoneloza / lanac ishrane / antimikrobna rezistencijaIzvor:
21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024, 2024, 219-233Izdavač:
- Požarevac : Sitograf RM
Napomena:
- Zbornik radova
Institucija/grupa
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Kureljušić, Jasna AU - Petrović, Jelena AU - Petković, Jelena AU - Mrkovački, Svetlana AU - Krasić, Jelena PY - 2024 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/1024 AB - Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 T1 - Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija EP - 233 SP - 219 ER -
@conference{ author = "Kureljušić, Jasna and Petrović, Jelena and Petković, Jelena and Mrkovački, Svetlana and Krasić, Jelena", year = "2024", abstract = "Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024", title = "Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija", pages = "233-219" }
Kureljušić, J., Petrović, J., Petković, J., Mrkovački, S.,& Krasić, J.. (2024). Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija. in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 Požarevac : Sitograf RM., 219-233.
Kureljušić J, Petrović J, Petković J, Mrkovački S, Krasić J. Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija. in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024. 2024;:219-233..
Kureljušić, Jasna, Petrović, Jelena, Petković, Jelena, Mrkovački, Svetlana, Krasić, Jelena, "Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija" in 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 (2024):219-233.