Приказ основних података о документу
Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija
dc.contributor | Vasić, Ana | |
dc.creator | Kureljušić, Jasna | |
dc.creator | Petrović, Jelena | |
dc.creator | Petković, Jelena | |
dc.creator | Mrkovački, Svetlana | |
dc.creator | Krasić, Jelena | |
dc.date.accessioned | 2024-07-01T10:47:55Z | |
dc.date.available | 2024-07-01T10:47:55Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-6419-072-5 | |
dc.identifier.uri | https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/1024 | |
dc.description.abstract | Salmoneloza je široko prepoznata kao jedan od vodećih uzroka akutnog bakterijskog gastroenteritisa kod ljudi širom sveta, a nastaje konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla, naročito živinskog i svinjskog mesa. Tipični simptomi uključuju gastrointestinalne tegobe koje mogu trajati od 2 do 7 dana, pri čemu intenzitet simptoma može varirati. Kontrola salmoneloze zahteva dvostruki pristup: smanjenje prevalencije kod životinja i zaštitu od infekcije kod ljudi. Ovo se postiže različitim strategijama koje obuhvataju zdravlje životinja, biološku sigurnost hrane i mere higijene u proizvodnji i rukovanju hranom. Pravilno rukovanje hranom, sprečavanje kontaminacije i adekvatno termičko obradjivanje su ključni koraci u smanjenju rizika od infekcije salmonelom. To zahteva sveobuhvatan pristup na nivou farmi, proizvodnje, distribucije i kod potrošača. Kontrola salmoneloze zahteva integrisani pristup koji obuhvata sve aspekte lanca ishrane i javnog zdravlja, uključujući saradnju između veterinarske medicine, humanog zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Razumevanje epidemiologije salmoneloze ključno je za efikasnu kontrolu bolesti. Praćenje trendova u pojavi i identifikacija faktora rizika pomažu u usmeravanju preventivnih i kontrolnih mera. Kao i kod mnogih bakterijskih infekcija, antimikrobna rezistencija predstavlja značajan izazov u lečenju salmoneloze. Stoga je praćenje i upravljanje rezistencijom ključno za održavanje efikasnosti terapije. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Požarevac : Sitograf RM | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | 21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024 | sr |
dc.subject | Salmonella | sr |
dc.subject | salmoneloza | sr |
dc.subject | lanac ishrane | sr |
dc.subject | antimikrobna rezistencija | sr |
dc.title | Salmonella, bezbednost hrane i antimikrobna rezistencija | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.epage | 233 | |
dc.citation.spage | 219 | |
dc.description.other | Zbornik radova | sr |
dc.identifier.fulltext | http://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/2796/bitstream_2796.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |