Приказ основних података о документу

dc.creatorTasić, Aleksandra
dc.creatorPavlović, Ivan
dc.creatorStanojević, Slobodan
dc.creatorNešić, Ksenija
dc.creatorNikolić, Dušan
dc.date.accessioned2024-05-13T11:41:46Z
dc.date.available2024-05-13T11:41:46Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83115-49-5
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/984
dc.description.abstractPesticidi su važan faktor u proizvodnji prehrambenih biljaka, kao i smanjenju populacije štetnih insekata i uništavanju glodara. Lipofilni karakter većine pesticida može dovesti do njihovog bioakomulacije u masti, što može imati štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovoga pregled je da predstave saznanja o prisustvu i određivanju pesticida u mleka, sa akcentom na određivanju sadržaja DDT. Razmatraju se rezultati dobijeni pri prvim kontrolama prisustva DDT, kao i oni najnoviji koji su dobijeni poslednjih godina upotrebom novih metoda ekstrakcije i kontrole savremenim tehnikama. I dalje postoje izazovi u samom načinu određivanja i razvoju jednostavnih tehnika i procedura za kontrolu. Ali su rezultati dobijeni poslednjih godina u svim zemljama ujednačeni i slažu se da je prisustvo DDT u mleku sve manje od prvih kontaminacija sedamdesetih godina prošloga veka.sr
dc.description.abstractPesticides are an important factor in the production of food plants, as well as reducing the population of harmful insects and destroying rodents. The lipophilic character of most pesticides can lead to their biaccumulation in fats, which can have harmful consequences for human and animal health. The aim of this review is to present knowledge about the presence and determination of pesticides in milk, with emphasis on the determination of DDT content. The results obtained during the first controls for the presence of DDT are discussed, as well as the most recentdeveloping simple techniques and procedures for control. But the results obtained in recent years in all countries are uniform and they agree that the presence of DDT in milk is decreasing since the first contaminations in the seventies of the last century. ones obtained in recent years using new methods of extraction and control using modern techniques. There are still challenges in the very way of determining andsr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023sr
dc.subjectlipofilni pesticidisr
dc.subjectDDTsr
dc.subjectmlekosr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectlipophilic pesticidessr
dc.subjectDDTsr
dc.subjectmilksr
dc.subjectextractionsr
dc.titlePregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mlekusr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage228
dc.citation.spage220
dc.identifier.fulltexthttp://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/2676/bitstream_2676.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу