Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku
Апстракт
Pesticidi su važan faktor u proizvodnji prehrambenih biljaka, kao i smanjenju
populacije štetnih insekata i uništavanju glodara. Lipofilni karakter većine pesticida
može dovesti do njihovog bioakomulacije u masti, što može imati štetne posledice
po zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovoga pregled je da predstave saznanja o prisustvu
i određivanju pesticida u mleka, sa akcentom na određivanju sadržaja DDT.
Razmatraju se rezultati dobijeni pri prvim kontrolama prisustva DDT, kao i oni
najnoviji koji su dobijeni poslednjih godina upotrebom novih metoda ekstrakcije
i kontrole savremenim tehnikama. I dalje postoje izazovi u samom načinu određivanja
i razvoju jednostavnih tehnika i procedura za kontrolu. Ali su rezultati dobijeni
poslednjih godina u svim zemljama ujednačeni i slažu se da je prisustvo DDT
u mleku sve manje od prvih kontaminacija sedamdesetih godina prošloga veka.
Pesticides are an important factor in the production of food plants, as well as
reducing the population of harmful insects and destroying rodents. The lipophilic
character of most pesticides can lead to their biaccumulation in fats, which can
have harmful consequences for human and animal health. The aim of this review is to present knowledge about the presence and determination of pesticides in milk, with emphasis on the determination of DDT content. The results obtained during the first controls for the presence of DDT are discussed, as well as the most recentdeveloping simple techniques and procedures for control. But the results obtained in recent years in all countries are uniform and they agree that the presence of DDT in milk is decreasing since the first contaminations in the seventies of the last century.
ones obtained in recent years using new methods of extraction and control using
modern techniques. There are still challenges in the very way of determining and
Кључне речи:
lipofilni pesticidi / DDT / mleko / ekstrakcija / lipophilic pesticides / DDT / milk / extractionИзвор:
34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023, 2023, 220-228Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200030 (Научни институт за ветеринарство Србије, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200030)
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Tasić, Aleksandra AU - Pavlović, Ivan AU - Stanojević, Slobodan AU - Nešić, Ksenija AU - Nikolić, Dušan PY - 2023 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/984 AB - Pesticidi su važan faktor u proizvodnji prehrambenih biljaka, kao i smanjenju populacije štetnih insekata i uništavanju glodara. Lipofilni karakter većine pesticida može dovesti do njihovog bioakomulacije u masti, što može imati štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovoga pregled je da predstave saznanja o prisustvu i određivanju pesticida u mleka, sa akcentom na određivanju sadržaja DDT. Razmatraju se rezultati dobijeni pri prvim kontrolama prisustva DDT, kao i oni najnoviji koji su dobijeni poslednjih godina upotrebom novih metoda ekstrakcije i kontrole savremenim tehnikama. I dalje postoje izazovi u samom načinu određivanja i razvoju jednostavnih tehnika i procedura za kontrolu. Ali su rezultati dobijeni poslednjih godina u svim zemljama ujednačeni i slažu se da je prisustvo DDT u mleku sve manje od prvih kontaminacija sedamdesetih godina prošloga veka. AB - Pesticides are an important factor in the production of food plants, as well as reducing the population of harmful insects and destroying rodents. The lipophilic character of most pesticides can lead to their biaccumulation in fats, which can have harmful consequences for human and animal health. The aim of this review is to present knowledge about the presence and determination of pesticides in milk, with emphasis on the determination of DDT content. The results obtained during the first controls for the presence of DDT are discussed, as well as the most recentdeveloping simple techniques and procedures for control. But the results obtained in recent years in all countries are uniform and they agree that the presence of DDT in milk is decreasing since the first contaminations in the seventies of the last century. ones obtained in recent years using new methods of extraction and control using modern techniques. There are still challenges in the very way of determining and PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023 T1 - Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku EP - 228 SP - 220 ER -
@conference{ author = "Tasić, Aleksandra and Pavlović, Ivan and Stanojević, Slobodan and Nešić, Ksenija and Nikolić, Dušan", year = "2023", abstract = "Pesticidi su važan faktor u proizvodnji prehrambenih biljaka, kao i smanjenju populacije štetnih insekata i uništavanju glodara. Lipofilni karakter većine pesticida može dovesti do njihovog bioakomulacije u masti, što može imati štetne posledice po zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovoga pregled je da predstave saznanja o prisustvu i određivanju pesticida u mleka, sa akcentom na određivanju sadržaja DDT. Razmatraju se rezultati dobijeni pri prvim kontrolama prisustva DDT, kao i oni najnoviji koji su dobijeni poslednjih godina upotrebom novih metoda ekstrakcije i kontrole savremenim tehnikama. I dalje postoje izazovi u samom načinu određivanja i razvoju jednostavnih tehnika i procedura za kontrolu. Ali su rezultati dobijeni poslednjih godina u svim zemljama ujednačeni i slažu se da je prisustvo DDT u mleku sve manje od prvih kontaminacija sedamdesetih godina prošloga veka., Pesticides are an important factor in the production of food plants, as well as reducing the population of harmful insects and destroying rodents. The lipophilic character of most pesticides can lead to their biaccumulation in fats, which can have harmful consequences for human and animal health. The aim of this review is to present knowledge about the presence and determination of pesticides in milk, with emphasis on the determination of DDT content. The results obtained during the first controls for the presence of DDT are discussed, as well as the most recentdeveloping simple techniques and procedures for control. But the results obtained in recent years in all countries are uniform and they agree that the presence of DDT in milk is decreasing since the first contaminations in the seventies of the last century. ones obtained in recent years using new methods of extraction and control using modern techniques. There are still challenges in the very way of determining and", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023", title = "Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku", pages = "228-220" }
Tasić, A., Pavlović, I., Stanojević, S., Nešić, K.,& Nikolić, D.. (2023). Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku. in 34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 220-228.
Tasić A, Pavlović I, Stanojević S, Nešić K, Nikolić D. Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku. in 34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023. 2023;:220-228..
Tasić, Aleksandra, Pavlović, Ivan, Stanojević, Slobodan, Nešić, Ksenija, Nikolić, Dušan, "Pregled upotrebe POPs pesticida, sa akcentom na sadržaj DDT u mleku" in 34. Savetovanje dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija : Jedan svet - jedno zdravlje, Vrnjačka Banja, 08–11.06.2023 (2023):220-228.