dc.description.abstract | Živina je osetljiva na mikotoksine u meri koja delom zavisi od vrste, starosti i proizvodne kategorije, uslova sredine i ishrane, a delom od vrste, količine i trajanja izloženosti ovim sekundarnim metabolitima plesni. Poznato je da prisustvo mikotoksina dovodi do značajnih zdravstvenih poremećaja i pada proizvodnih rezultata, a posledično do značajnih ekonomskih gubitka – bilo direktnih usled uginuća, ili indirektnih zbog smanjenja telesne mase, broja i kvaliteta jaja, povećanja konverzije hrane i imunosupresije. Imunosupresija rezultira većom prijemčivošću za infektivne agense i lošim vakcinalnim odgovorom. Štaviše, rezidue mikotoksina u mesu peradi, jajima i proizvodima dobijenim od njih predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje (Resanović i sar., 2009). lako je do sada otkriveno više stotina mikotoksina od koji se manji broj smatra štetnim, njihova učestalost, potencijalno sinergističko dejstvo, kao i pojava različitih oblika zahteva poseban oprez svih učesnika u lancu proizvodnje hrane (Nešić i sar., 2021). | sr |