Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu
Апстракт
Živina je osetljiva na mikotoksine u meri koja delom zavisi od vrste, starosti i proizvodne kategorije, uslova sredine i ishrane, a delom od vrste, količine i trajanja izloženosti ovim sekundarnim metabolitima plesni. Poznato je da prisustvo mikotoksina dovodi do značajnih zdravstvenih poremećaja i pada proizvodnih rezultata, a posledično do značajnih ekonomskih gubitka – bilo direktnih usled uginuća, ili indirektnih zbog smanjenja telesne mase, broja i kvaliteta jaja, povećanja konverzije hrane i imunosupresije. Imunosupresija rezultira većom prijemčivošću za infektivne agense i lošim vakcinalnim odgovorom. Štaviše, rezidue mikotoksina u mesu peradi, jajima i proizvodima dobijenim od njih predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje (Resanović i sar., 2009). lako je do sada otkriveno više stotina mikotoksina od koji se manji broj smatra štetnim, njihova učestalost, potencijalno sinergističko dejstvo, kao i pojava različitih oblika zahteva poseban oprez svih učesnika u lancu proizvodnje h...rane (Nešić i sar., 2021).
Кључне речи:
mikotoksini / živina / lanac proizvodnje hraneИзвор:
Živinarstvo : 32. savetovanje živinara, 2023, 57, 6/7, 23-29Издавач:
- Beograd : Živinarstvo, Centar za informisanje izdavaštvo, inovacije i propagandu
Напомена:
- Predavanje po pozivu
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Nešić, Ksenija AU - Resanović, Radmila PY - 2023 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/785 AB - Živina je osetljiva na mikotoksine u meri koja delom zavisi od vrste, starosti i proizvodne kategorije, uslova sredine i ishrane, a delom od vrste, količine i trajanja izloženosti ovim sekundarnim metabolitima plesni. Poznato je da prisustvo mikotoksina dovodi do značajnih zdravstvenih poremećaja i pada proizvodnih rezultata, a posledično do značajnih ekonomskih gubitka – bilo direktnih usled uginuća, ili indirektnih zbog smanjenja telesne mase, broja i kvaliteta jaja, povećanja konverzije hrane i imunosupresije. Imunosupresija rezultira većom prijemčivošću za infektivne agense i lošim vakcinalnim odgovorom. Štaviše, rezidue mikotoksina u mesu peradi, jajima i proizvodima dobijenim od njih predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje (Resanović i sar., 2009). lako je do sada otkriveno više stotina mikotoksina od koji se manji broj smatra štetnim, njihova učestalost, potencijalno sinergističko dejstvo, kao i pojava različitih oblika zahteva poseban oprez svih učesnika u lancu proizvodnje hrane (Nešić i sar., 2021). PB - Beograd : Živinarstvo, Centar za informisanje izdavaštvo, inovacije i propagandu C3 - Živinarstvo : 32. savetovanje živinara T1 - Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu EP - 29 IS - 6/7 SP - 23 VL - 57 ER -
@conference{ author = "Nešić, Ksenija and Resanović, Radmila", year = "2023", abstract = "Živina je osetljiva na mikotoksine u meri koja delom zavisi od vrste, starosti i proizvodne kategorije, uslova sredine i ishrane, a delom od vrste, količine i trajanja izloženosti ovim sekundarnim metabolitima plesni. Poznato je da prisustvo mikotoksina dovodi do značajnih zdravstvenih poremećaja i pada proizvodnih rezultata, a posledično do značajnih ekonomskih gubitka – bilo direktnih usled uginuća, ili indirektnih zbog smanjenja telesne mase, broja i kvaliteta jaja, povećanja konverzije hrane i imunosupresije. Imunosupresija rezultira većom prijemčivošću za infektivne agense i lošim vakcinalnim odgovorom. Štaviše, rezidue mikotoksina u mesu peradi, jajima i proizvodima dobijenim od njih predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje (Resanović i sar., 2009). lako je do sada otkriveno više stotina mikotoksina od koji se manji broj smatra štetnim, njihova učestalost, potencijalno sinergističko dejstvo, kao i pojava različitih oblika zahteva poseban oprez svih učesnika u lancu proizvodnje hrane (Nešić i sar., 2021).", publisher = "Beograd : Živinarstvo, Centar za informisanje izdavaštvo, inovacije i propagandu", journal = "Živinarstvo : 32. savetovanje živinara", title = "Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu", pages = "29-23", number = "6/7", volume = "57" }
Nešić, K.,& Resanović, R.. (2023). Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu. in Živinarstvo : 32. savetovanje živinara Beograd : Živinarstvo, Centar za informisanje izdavaštvo, inovacije i propagandu., 57(6/7), 23-29.
Nešić K, Resanović R. Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu. in Živinarstvo : 32. savetovanje živinara. 2023;57(6/7):23-29..
Nešić, Ksenija, Resanović, Radmila, "Mikotoksini - uloga i značaj u živinarstvu" in Živinarstvo : 32. savetovanje živinara, 57, no. 6/7 (2023):23-29.