Приказ основних података о документу

Indexing of the fatty acid profile of freshly smoked sausages for its caracterization in a healthy human diet

dc.creatorTasić, Aleksandra
dc.creatorPavlović, Ivan
dc.creatorPavlović, Marija
dc.creatorBaltić, Milan
dc.date.accessioned2023-08-23T12:31:09Z
dc.date.available2023-08-23T12:31:09Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-99976-186-1-0
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/643
dc.description.abstractMeso je jedan od najvećih izvora nutitivnih elemenata kao što su masti, proteini, vitamini, minerali i mnoge druge bioaktivne komponente. Svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa su najkonzumiranija hrana u Srpskom jelevniku. Zbog različitih oprečnih mišljenja i uticaja na različite bolesti, cilj ove studije je bio da se ukaže na pozitivne i negativne efekte ishrane. Dimljene kobasice su jedno od najomiljenijih jela Srpske kuhinje pa je ovde obrađena nutritivna vrednost, kao i profil masnih kiselina. Profil masnih kiselina zavisi pre svega od hrane za životinja, pa tako sastav tokom ishrane životinja ima posledice i različiti uticaj na zdravlje. Pregled masnih kiselina se najbolje izražava karakterizacijom preko kvalitativnih i nutritivnih zdravstvenih indeksa. Takođe, sastav masnih kiselina utiče na senzorne karakteristike i nutritivni kvalitet proizvoda. Metil estri masnih kiselina su analizirani korišćenjem gasne hromatografije sa plameno jonizacionom detekcijom (GC/FID). Postupak analize obuhvatio je proces ekstrakcije masti i potom proces esterifikacije masnih kiselina. Dobijena nutritivna vrednost dimljenih kobasica je 1537kJ/ 368 kcal. Sadržaj ukupnih proteina je bio 16.0 %, a sadržaj natrijum hlorida 2.4 %. Sadržaj masti je bio 34,2 %, od čega je zasićenih masnih kiselina (SFA) 39,36 %. Najveća je količina je palmitinske kiseline (C16:0) od 24,93 %, a druga po zastupljenosti je stearinska kiselina (C18:0) sa 14,22 %. Procenat mononezasećenih kiselina (MUFA) je 47,86 %, a polinezasićenih kiselina (PUFA) je 14,78 %. Odnos n-6/n-3 kiselina je 34,74 što ukazuje na deficijent u n-3 masnim kiselinama. Preporučena vrednost odnosa PUFA/SFA od strane Evropske agencije za bezbednost hrane je veća od 0,4, ali je u ispitivanim kobasicama 0,325. Odnos LA/ALA je 8,7 i to su esencijalne kiseline koje ljudi ne mogu sintetisati. Povoljne vrednosti aterogenog i trombogenog indeksa su manje od 1. U kobasicama aterogeni indeks (AI) je 0,45, a trombogeni je nepovoljan i jednak je 1,25. Hipo/hiperholesterolemični indeks (HH) ima vrednost od 2,17 i preporučena je što veća vrednost. Analiza sastava masnih kiselina značajna je zbog informisanja potrošača, odnosno deklarisanja prozvoda, kao i relavantnih informacija o zdravstvenom efektu u toku ishrane.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina)sr
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjectaterogeni indekssr
dc.subjectzdravstveni indekssr
dc.subjectfatty acidssr
dc.subjectatherogenic indexsr
dc.subjecthealth indexsr
dc.titleIndeksiranje profila masnih kiselina sveže dimljenih kobasica za njihovu karakterizaciju u zdravoj ljudskoj ishranisr
dc.titleIndexing of the fatty acid profile of freshly smoked sausages for its caracterization in a healthy human dietsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage161
dc.citation.spage160
dc.identifier.fulltexthttp://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/1577/8.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу