Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Indeksiranje profila masnih kiselina sveže dimljenih kobasica za njihovu karakterizaciju u zdravoj ljudskoj ishrani
Indexing of the fatty acid profile of freshly smoked sausages for its caracterization in a healthy human diet
dc.creator | Tasić, Aleksandra | |
dc.creator | Pavlović, Ivan | |
dc.creator | Pavlović, Marija | |
dc.creator | Baltić, Milan | |
dc.date.accessioned | 2023-08-23T12:31:09Z | |
dc.date.available | 2023-08-23T12:31:09Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-99976-186-1-0 | |
dc.identifier.uri | https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/643 | |
dc.description.abstract | Meso je jedan od najvećih izvora nutitivnih elemenata kao što su masti, proteini, vitamini, minerali i mnoge druge bioaktivne komponente. Svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa su najkonzumiranija hrana u Srpskom jelevniku. Zbog različitih oprečnih mišljenja i uticaja na različite bolesti, cilj ove studije je bio da se ukaže na pozitivne i negativne efekte ishrane. Dimljene kobasice su jedno od najomiljenijih jela Srpske kuhinje pa je ovde obrađena nutritivna vrednost, kao i profil masnih kiselina. Profil masnih kiselina zavisi pre svega od hrane za životinja, pa tako sastav tokom ishrane životinja ima posledice i različiti uticaj na zdravlje. Pregled masnih kiselina se najbolje izražava karakterizacijom preko kvalitativnih i nutritivnih zdravstvenih indeksa. Takođe, sastav masnih kiselina utiče na senzorne karakteristike i nutritivni kvalitet proizvoda. Metil estri masnih kiselina su analizirani korišćenjem gasne hromatografije sa plameno jonizacionom detekcijom (GC/FID). Postupak analize obuhvatio je proces ekstrakcije masti i potom proces esterifikacije masnih kiselina. Dobijena nutritivna vrednost dimljenih kobasica je 1537kJ/ 368 kcal. Sadržaj ukupnih proteina je bio 16.0 %, a sadržaj natrijum hlorida 2.4 %. Sadržaj masti je bio 34,2 %, od čega je zasićenih masnih kiselina (SFA) 39,36 %. Najveća je količina je palmitinske kiseline (C16:0) od 24,93 %, a druga po zastupljenosti je stearinska kiselina (C18:0) sa 14,22 %. Procenat mononezasećenih kiselina (MUFA) je 47,86 %, a polinezasićenih kiselina (PUFA) je 14,78 %. Odnos n-6/n-3 kiselina je 34,74 što ukazuje na deficijent u n-3 masnim kiselinama. Preporučena vrednost odnosa PUFA/SFA od strane Evropske agencije za bezbednost hrane je veća od 0,4, ali je u ispitivanim kobasicama 0,325. Odnos LA/ALA je 8,7 i to su esencijalne kiseline koje ljudi ne mogu sintetisati. Povoljne vrednosti aterogenog i trombogenog indeksa su manje od 1. U kobasicama aterogeni indeks (AI) je 0,45, a trombogeni je nepovoljan i jednak je 1,25. Hipo/hiperholesterolemični indeks (HH) ima vrednost od 2,17 i preporučena je što veća vrednost. Analiza sastava masnih kiselina značajna je zbog informisanja potrošača, odnosno deklarisanja prozvoda, kao i relavantnih informacija o zdravstvenom efektu u toku ishrane. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.publisher | Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) | sr |
dc.subject | masne kiseline | sr |
dc.subject | aterogeni indeks | sr |
dc.subject | zdravstveni indeks | sr |
dc.subject | fatty acids | sr |
dc.subject | atherogenic index | sr |
dc.subject | health index | sr |
dc.title | Indeksiranje profila masnih kiselina sveže dimljenih kobasica za njihovu karakterizaciju u zdravoj ljudskoj ishrani | sr |
dc.title | Indexing of the fatty acid profile of freshly smoked sausages for its caracterization in a healthy human diet | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.epage | 161 | |
dc.citation.spage | 160 | |
dc.identifier.fulltext | http://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/1577/8.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |