Приказ основних података о документу

Biochemical and serological characteristics of Yersinia ruckeri isolates from rainbow trout

dc.creatorJeremić, Svetlana
dc.creatorRadosavljević, Vladimir
dc.date.accessioned2023-04-19T11:45:49Z
dc.date.available2023-04-19T11:45:49Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/116
dc.description.abstractYersinia ruckeri, pripadnik familije Enterobacteriaceae, je uzročnik jersinioze (bolest crvenih usta) salmonidnih vrsta riba. Bakterija je utvrđena u populacijama riba širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, a oboljenje izazvano ovom bakterijom je često prisutno i u ribnjačkim populacijama kalifornijske pastrmke u Srbiji. Kako oboljenje može izazvati značajne gubitke, programima zaštite zdravlja riba se vrši monitoring prisustva Y. ruckeri u ribnjačkim populacijama. Obzirom na postojanje više serotipova, različitog stepena virulencije, izvršili smo utvrđivanje biohemijskih i seroloških karakteristika 19 izolata Y. ruckeri, izolovanih iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke, koje potiču sa sa pastrmskih ribnjaka u Srbiji. Serološka identifikacija je vršena metodom brze aglutinacije pomoću hiperimunih seruma, a biohemijske karakteristike pomoću API 20E sistema i standardih biohemijskih testova. Na osnovu biohemijskih reakcija i serološke identifikacije, utvrđeno je da od 19 izolata Y. ruckeri iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke 14 izolata pripada visoko virulentnom tipu I (HI70, Hagermanov tip), a 5 izolata slabo virulentnom tipu II (BC74).sr
dc.description.abstractYersinia ruckeri, member of family Enterobacteriaceae, is a causative agent of Yersiniosis (Enteric Redmouth Disease) of salmonids. The bacterium is found in fish populations throughout Europe, North and South America, Australia and New Zealand, and disease caused with this bacterium is common in rainbow trout populations in Serbia. Since there is many serovars with different virulence, we have examined biochemical and serological characteristics of 19 isolates of Y. ruckeri, from of rainbow trout's cultivated in fishfarms in Serbia. For serological identification, slide agglutination was used. Biochemical characteristics were determined with API 20E and standard biochemical tests. Based on serological and biochemical characteristics, we have determined that 14 isolates belongs to the most virulent serovar I (Hagerman), and five isolates to the mainly avirulent serovar II.en
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectYersinia ruckerisr
dc.subjectserološke karakteristikesr
dc.subjectkalifornijska pastrmkasr
dc.subjectbiohemijske karakteristikesr
dc.subjectYersinia ruckerien
dc.subjectserological characteristicsen
dc.subjectrainbow trouten
dc.subjectbiochemical characteristicsen
dc.titleBiohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmkesr
dc.titleBiochemical and serological characteristics of Yersinia ruckeri isolates from rainbow trouten
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage81
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other57(3-4): 77-81
dc.citation.spage77
dc.citation.volume57
dc.identifier.rcubconv_17
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу