Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke
Biochemical and serological characteristics of Yersinia ruckeri isolates from rainbow trout
Апстракт
Yersinia ruckeri, pripadnik familije Enterobacteriaceae, je uzročnik jersinioze (bolest crvenih usta) salmonidnih vrsta riba. Bakterija je utvrđena u populacijama riba širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, a oboljenje izazvano ovom bakterijom je često prisutno i u ribnjačkim populacijama kalifornijske pastrmke u Srbiji. Kako oboljenje može izazvati značajne gubitke, programima zaštite zdravlja riba se vrši monitoring prisustva Y. ruckeri u ribnjačkim populacijama. Obzirom na postojanje više serotipova, različitog stepena virulencije, izvršili smo utvrđivanje biohemijskih i seroloških karakteristika 19 izolata Y. ruckeri, izolovanih iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke, koje potiču sa sa pastrmskih ribnjaka u Srbiji. Serološka identifikacija je vršena metodom brze aglutinacije pomoću hiperimunih seruma, a biohemijske karakteristike pomoću API 20E sistema i standardih biohemijskih testova. Na osnovu biohemijskih reakcija i serološke identifikacije,... utvrđeno je da od 19 izolata Y. ruckeri iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke 14 izolata pripada visoko virulentnom tipu I (HI70, Hagermanov tip), a 5 izolata slabo virulentnom tipu II (BC74).
Yersinia ruckeri, member of family Enterobacteriaceae, is a causative agent of Yersiniosis (Enteric Redmouth Disease) of salmonids. The bacterium is found in fish populations throughout Europe, North and South America, Australia and New Zealand, and disease caused with this bacterium is common in rainbow trout populations in Serbia. Since there is many serovars with different virulence, we have examined biochemical and serological characteristics of 19 isolates of Y. ruckeri, from of rainbow trout's cultivated in fishfarms in Serbia. For serological identification, slide agglutination was used. Biochemical characteristics were determined with API 20E and standard biochemical tests. Based on serological and biochemical characteristics, we have determined that 14 isolates belongs to the most virulent serovar I (Hagerman), and five isolates to the mainly avirulent serovar II.
Кључне речи:
Yersinia ruckeri / serološke karakteristike / kalifornijska pastrmka / biohemijske karakteristike / Yersinia ruckeri / serological characteristics / rainbow trout / biochemical characteristicsИзвор:
Savremena poljoprivreda, 2008, 57, 3-4, 77-81Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - JOUR AU - Jeremić, Svetlana AU - Radosavljević, Vladimir PY - 2008 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/116 AB - Yersinia ruckeri, pripadnik familije Enterobacteriaceae, je uzročnik jersinioze (bolest crvenih usta) salmonidnih vrsta riba. Bakterija je utvrđena u populacijama riba širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, a oboljenje izazvano ovom bakterijom je često prisutno i u ribnjačkim populacijama kalifornijske pastrmke u Srbiji. Kako oboljenje može izazvati značajne gubitke, programima zaštite zdravlja riba se vrši monitoring prisustva Y. ruckeri u ribnjačkim populacijama. Obzirom na postojanje više serotipova, različitog stepena virulencije, izvršili smo utvrđivanje biohemijskih i seroloških karakteristika 19 izolata Y. ruckeri, izolovanih iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke, koje potiču sa sa pastrmskih ribnjaka u Srbiji. Serološka identifikacija je vršena metodom brze aglutinacije pomoću hiperimunih seruma, a biohemijske karakteristike pomoću API 20E sistema i standardih biohemijskih testova. Na osnovu biohemijskih reakcija i serološke identifikacije, utvrđeno je da od 19 izolata Y. ruckeri iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke 14 izolata pripada visoko virulentnom tipu I (HI70, Hagermanov tip), a 5 izolata slabo virulentnom tipu II (BC74). AB - Yersinia ruckeri, member of family Enterobacteriaceae, is a causative agent of Yersiniosis (Enteric Redmouth Disease) of salmonids. The bacterium is found in fish populations throughout Europe, North and South America, Australia and New Zealand, and disease caused with this bacterium is common in rainbow trout populations in Serbia. Since there is many serovars with different virulence, we have examined biochemical and serological characteristics of 19 isolates of Y. ruckeri, from of rainbow trout's cultivated in fishfarms in Serbia. For serological identification, slide agglutination was used. Biochemical characteristics were determined with API 20E and standard biochemical tests. Based on serological and biochemical characteristics, we have determined that 14 isolates belongs to the most virulent serovar I (Hagerman), and five isolates to the mainly avirulent serovar II. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivreda T1 - Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke T1 - Biochemical and serological characteristics of Yersinia ruckeri isolates from rainbow trout EP - 81 IS - 3-4 SP - 77 VL - 57 UR - conv_17 ER -
@article{ author = "Jeremić, Svetlana and Radosavljević, Vladimir", year = "2008", abstract = "Yersinia ruckeri, pripadnik familije Enterobacteriaceae, je uzročnik jersinioze (bolest crvenih usta) salmonidnih vrsta riba. Bakterija je utvrđena u populacijama riba širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, a oboljenje izazvano ovom bakterijom je često prisutno i u ribnjačkim populacijama kalifornijske pastrmke u Srbiji. Kako oboljenje može izazvati značajne gubitke, programima zaštite zdravlja riba se vrši monitoring prisustva Y. ruckeri u ribnjačkim populacijama. Obzirom na postojanje više serotipova, različitog stepena virulencije, izvršili smo utvrđivanje biohemijskih i seroloških karakteristika 19 izolata Y. ruckeri, izolovanih iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke, koje potiču sa sa pastrmskih ribnjaka u Srbiji. Serološka identifikacija je vršena metodom brze aglutinacije pomoću hiperimunih seruma, a biohemijske karakteristike pomoću API 20E sistema i standardih biohemijskih testova. Na osnovu biohemijskih reakcija i serološke identifikacije, utvrđeno je da od 19 izolata Y. ruckeri iz ribnjačkih populacija kalifornijske pastrmke 14 izolata pripada visoko virulentnom tipu I (HI70, Hagermanov tip), a 5 izolata slabo virulentnom tipu II (BC74)., Yersinia ruckeri, member of family Enterobacteriaceae, is a causative agent of Yersiniosis (Enteric Redmouth Disease) of salmonids. The bacterium is found in fish populations throughout Europe, North and South America, Australia and New Zealand, and disease caused with this bacterium is common in rainbow trout populations in Serbia. Since there is many serovars with different virulence, we have examined biochemical and serological characteristics of 19 isolates of Y. ruckeri, from of rainbow trout's cultivated in fishfarms in Serbia. For serological identification, slide agglutination was used. Biochemical characteristics were determined with API 20E and standard biochemical tests. Based on serological and biochemical characteristics, we have determined that 14 isolates belongs to the most virulent serovar I (Hagerman), and five isolates to the mainly avirulent serovar II.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivreda", title = "Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke, Biochemical and serological characteristics of Yersinia ruckeri isolates from rainbow trout", pages = "81-77", number = "3-4", volume = "57", url = "conv_17" }
Jeremić, S.,& Radosavljević, V.. (2008). Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke. in Savremena poljoprivreda Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 57(3-4), 77-81. conv_17
Jeremić S, Radosavljević V. Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke. in Savremena poljoprivreda. 2008;57(3-4):77-81. conv_17 .
Jeremić, Svetlana, Radosavljević, Vladimir, "Biohemijske i serološke karakteristike izolata Yersinia ruckeri kod kalifornijske pastrmke" in Savremena poljoprivreda, 57, no. 3-4 (2008):77-81, conv_17 .