Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Effects of flaxseed oil in laying hens diet on fatty acid composition of eggs

dc.creatorTasić, Aleksandra
dc.creatorMemić, Emir
dc.creatorMahmutović, Hava
dc.creatorBašić, Meho
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorStarčević, Marija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2024-05-13T11:12:30Z
dc.date.available2024-05-13T11:12:30Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-99955-770-7-0
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/982
dc.description.abstractИако је нутртивна вредност јаја у исхрани људи добро позната и даље се чине напори да се она увећа. То може да се постигне избором хранива и додатака у оброцима за коке носиље. Циљ овог рада био је да се испита утицај различитих количина ланеног уља у исхрани кока носиља на маснокиселински састав јаја. За остварење овог циља огледним групама (три групе) кока носиља додавано је ланено уље у количини 1,5%, 3% и 4,5% (у замену за кукуруз). Контролна група кока носиља храњена је без додатака ланеног уља. Оброци су били формулисани према препорукама за хибрид ISA Brown. У свакој групи било је по 40 једники, а гајене су у истим условима. Узорци за анализе маснокиселинско састава јаја узимани су 14., 35. и 70. дана огледа који је трајао 10 недеља (од 23. до 32. недеље). Маснокиселински састав јаја испитиван је стандардним поступком. Свих дана испитивања (14., 35., 70.) садржај SFA био је већи у јајима контролних група кока носиља у односу на огледне групе и смањивао се са повећањем количине ланеног уља у храниву. Садржај MUFA био је свих дана испитивања већи у јајима огледних група кока носиља него у јајима контролне групе. Утврђено је да је садржај PUFA растао са повећањем ланеног уља у оброцима огледних група и био је већи у односу на контролну групу кока носиља. Однос n-6/n-3 масних киселина, као најважнији показатељ нутритивне вредности хране, па и јаја био је знатно повољнији свих дана испитивања од јаја огледних група кока носиља у односу на јаја контролне групе. Употребом ланеног уља у исхрани кока носиља може да се повећа нутритивна вредност јаја у толикој мери да се тако произведена јаја могу декларисати као функционална храна.sr
dc.description.abstractAlthough the nutritional value of eggs in human nutrition is well known, efforts are still being made to increase it. That can be achieved by selecting nutrients and supplements for laying hens feed rations. The aim of this study was to examine the effect of different amounts of flaxseed oil in the diet of laying hens on the fatty acid composition of eggs. To achieve that goal, experimental groups (three groups) of laying hens were supplemented with 1.5%, 3% and 4.5% flaxseed oil (as a substitute for corn). The control group of laying hens was fed without the addition of flaxseed oil. Feed rations were formulated according to recommendations for the ISA Brown hybrid. Each group comprised 40 individuals raised in the same conditions. Samples for analysis of the fatty acid composition of eggs were taken on days 14, 35 and 70 of the experiment, which lasted 10 weeks (from week 23to week 32). The fatty acid composition of eggs was examined using a standard procedure. On all days of the study (days 14, 35 and 70), the content of SFA was higher in eggs of the control groups of laying hens than in experimental groups and decreased with an increase in the amount of flaxseed oil in the feed. The content of MUFA was higher in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group on all days of the study. The content of PUFA was found to increase with an increase in the amount of flaxseed oil in feed rations given to experimental groups and was higher than in the control group of laying hens. The ratio of n-6/n-3 fatty acids, as the most important indicator of nutritional value of any food, including eggs, was significantly more favorable on all days of the study in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group. The use of flaxseed oil in the diet of laying hens can increase the nutritional value of eggs to such an extent that eggs produced in that way can be declared functional food.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020sr
dc.subjectSFAsr
dc.subjectMUFAsr
dc.subjectPUFAsr
dc.subjectn-6/n-3sr
dc.subjectфункционална хранаsr
dc.subjectSFAsr
dc.subjectMUFAsr
dc.subjectPUFAsr
dc.subjectn-6/n-3sr
dc.subjectfunctional foodsr
dc.titleUticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jajasr
dc.titleEffects of flaxseed oil in laying hens diet on fatty acid composition of eggssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage175
dc.citation.spage174
dc.identifier.fulltexthttp://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/2674/bitstream_2674.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu