Fitati u ishrani živine
Аутори
Pavlović, Marija![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Tasić, Aleksandra
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Ivanović, Snežana
Rokvić, Nikola
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Kureljušić, Jasna
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Radović, Milan
Nešić, Ksenija
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Остала ауторства
Kureljušić, Branislav![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Фосфор je у биљним хранивима, која чине основу оброка за живину, везан у форми фитинске киселине и њених соли, а као такав само делимично доступан организму животиње за апсорпцију. Дистрибуција фитата у зрнастим хранивима варира пре свега у зависности од врсте биљке, али степен његове доступности организму варира и у зависности од активности ендогене фитазе у овим хранивима. Фитати имају висок потенцијал за формирање комплекса са катјонима (пре свега Fe, Zn, Mg и Ca) последично умањујући њихову ресорпцију у ГИТ-у. Значајан антинутритивни ефекат фитати испољавају и према протеинима, формирајућу фитат-протеин комплексе. Забележени су бројни покушаји повећања степена деградације фитата у ГИТ-у (термичка обрада, механича обрада, потапање, ферментација). Ипак, позитивне ефекте, прихваћене у исхрани живине, дала је суплементација оброка фитазом. Фитаза је ензим који катализује хидролизу једне или више фосфатних група из фитинске киселине, а као производ ове реакције настаје фосфатни јон и ни...з нижих фосфоричних естара. С обзиром на значај фосфора за оптималан здравствени статус јединке, али и испољавање максималних производних перформанси, неопходно је повећати разградњу фитата и учинити фосфор доступним организму, а последично и умањити његово излучивање у спољашњу средину, а с тим и негативне ефекте фосфора као загађивача.
Кључне речи:
фосфор / фитат / фитаза / живинаИзвор:
Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd, 2019, 98-106Издавач:
- Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Pavlović, Marija AU - Tasić, Aleksandra AU - Ivanović, Snežana AU - Rokvić, Nikola AU - Kureljušić, Jasna AU - Radović, Milan AU - Nešić, Ksenija PY - 2019 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/746 AB - Фосфор je у биљним хранивима, која чине основу оброка за живину, везан у форми фитинске киселине и њених соли, а као такав само делимично доступан организму животиње за апсорпцију. Дистрибуција фитата у зрнастим хранивима варира пре свега у зависности од врсте биљке, али степен његове доступности организму варира и у зависности од активности ендогене фитазе у овим хранивима. Фитати имају висок потенцијал за формирање комплекса са катјонима (пре свега Fe, Zn, Mg и Ca) последично умањујући њихову ресорпцију у ГИТ-у. Значајан антинутритивни ефекат фитати испољавају и према протеинима, формирајућу фитат-протеин комплексе. Забележени су бројни покушаји повећања степена деградације фитата у ГИТ-у (термичка обрада, механича обрада, потапање, ферментација). Ипак, позитивне ефекте, прихваћене у исхрани живине, дала је суплементација оброка фитазом. Фитаза је ензим који катализује хидролизу једне или више фосфатних група из фитинске киселине, а као производ ове реакције настаје фосфатни јон и низ нижих фосфоричних естара. С обзиром на значај фосфора за оптималан здравствени статус јединке, али и испољавање максималних производних перформанси, неопходно је повећати разградњу фитата и учинити фосфор доступним организму, а последично и умањити његово излучивање у спољашњу средину, а с тим и негативне ефекте фосфора као загађивача. PB - Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije C3 - Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd T1 - Fitati u ishrani živine EP - 106 SP - 98 ER -
@conference{ author = "Pavlović, Marija and Tasić, Aleksandra and Ivanović, Snežana and Rokvić, Nikola and Kureljušić, Jasna and Radović, Milan and Nešić, Ksenija", year = "2019", abstract = "Фосфор je у биљним хранивима, која чине основу оброка за живину, везан у форми фитинске киселине и њених соли, а као такав само делимично доступан организму животиње за апсорпцију. Дистрибуција фитата у зрнастим хранивима варира пре свега у зависности од врсте биљке, али степен његове доступности организму варира и у зависности од активности ендогене фитазе у овим хранивима. Фитати имају висок потенцијал за формирање комплекса са катјонима (пре свега Fe, Zn, Mg и Ca) последично умањујући њихову ресорпцију у ГИТ-у. Значајан антинутритивни ефекат фитати испољавају и према протеинима, формирајућу фитат-протеин комплексе. Забележени су бројни покушаји повећања степена деградације фитата у ГИТ-у (термичка обрада, механича обрада, потапање, ферментација). Ипак, позитивне ефекте, прихваћене у исхрани живине, дала је суплементација оброка фитазом. Фитаза је ензим који катализује хидролизу једне или више фосфатних група из фитинске киселине, а као производ ове реакције настаје фосфатни јон и низ нижих фосфоричних естара. С обзиром на значај фосфора за оптималан здравствени статус јединке, али и испољавање максималних производних перформанси, неопходно је повећати разградњу фитата и учинити фосфор доступним организму, а последично и умањити његово излучивање у спољашњу средину, а с тим и негативне ефекте фосфора као загађивача.", publisher = "Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije", journal = "Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd", title = "Fitati u ishrani živine", pages = "106-98" }
Pavlović, M., Tasić, A., Ivanović, S., Rokvić, N., Kureljušić, J., Radović, M.,& Nešić, K.. (2019). Fitati u ishrani živine. in Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd Beograd : Naučni institut za veterinarstvo Srbije., 98-106.
Pavlović M, Tasić A, Ivanović S, Rokvić N, Kureljušić J, Radović M, Nešić K. Fitati u ishrani živine. in Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd. 2019;:98-106..
Pavlović, Marija, Tasić, Aleksandra, Ivanović, Snežana, Rokvić, Nikola, Kureljušić, Jasna, Radović, Milan, Nešić, Ksenija, "Fitati u ishrani živine" in Zbornik radova i kratkih sadržaja "Aktuelni trendovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane", 5. jun 2019, Beograd (2019):98-106.