Sumpor dioksid u proizvodima od mesa
Аутори
Kureljušić, Jasna![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Petrović, Jelena
Petković, Jelena
Mrkovački, Svetlana
Krasić, Jelena
Bijelić, Tanja
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Остала ауторства
Vasić, Ana![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
![](/themes/Miragereponivs//images/creativecommons/arr.png)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Aditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao
hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa
ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava.
Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E
220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole
rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih
enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita
najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati
informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i
tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena.
Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim
proizvodima u p...eriodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina,
od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja
sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg.
Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih
maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima.
Кључне речи:
sulfiti / ćevapi / meso za roštiljИзвор:
20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, 2023, 216-221Издавач:
- Požarevac : Sitograf RM
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200030 (Научни институт за ветеринарство Србије, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200030)
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Kureljušić, Jasna AU - Petrović, Jelena AU - Petković, Jelena AU - Mrkovački, Svetlana AU - Krasić, Jelena AU - Bijelić, Tanja PY - 2023 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/511 AB - Aditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava. Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E 220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena. Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim proizvodima u periodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina, od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg. Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja T1 - Sumpor dioksid u proizvodima od mesa EP - 221 SP - 216 ER -
@conference{ author = "Kureljušić, Jasna and Petrović, Jelena and Petković, Jelena and Mrkovački, Svetlana and Krasić, Jelena and Bijelić, Tanja", year = "2023", abstract = "Aditivi za hranu su supstance poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipičan sastojak hrane, bez obzira na nutritivnu vrednost, već se dodaju hrani sa ciljem poboljšanja tehnoloških performansi i zadržavanja određenih senzornih svojstava. Najčešće korišćeni aditivi u prehrambenoj industriji uključuju sumpor dioksid (SO2) i sulfite (E 220 - E 228). Sumpor dioksid i njegovi derivati se dodaju u hranu sa ciljem inhibicije i kontrole rasta mikroorganizama, sprečavanja neenzimskog posmeđivanja, inhibicije reakcija katalizovanih enzimima i kao antioksidansi i redukcioni agensi. Štetno dejstvo sumpor-dioksida i sulfita najčešće se povezuje sa alergijskim reakcijama na hranu, pa je potrebno potrošačima dati informacije o njihovom prisustvu u hrani, čak i kada se nalaze u veoma malim količinama, jer i tada postoji mogućnost alergijska reakcija nije isključena. Ovo istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja količine sulfita u mesnim proizvodima u periodu od 2019. do 2022. godine. Upoređeno je 128 uzoraka mesnih prerađevina, od čega 53 uzorka ćevapa i 75 uzoraka mesa za roštiljanje. Posle testiranja, srednji nivoi sadržaja sulfita izraženi u mg/kg utvrđeni su u ćevapima od 210,0 mg/kg i u mesu za roštilj od 110,6 mg/kg. Zaključno, u većini ispitivanih mesnih proizvoda koncentracija sulfita je bila ispod utvrđenih maksimalno dozvoljenih vrednosti prema nacionalnim i evropskim propisima.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja", title = "Sumpor dioksid u proizvodima od mesa", pages = "221-216" }
Kureljušić, J., Petrović, J., Petković, J., Mrkovački, S., Krasić, J.,& Bijelić, T.. (2023). Sumpor dioksid u proizvodima od mesa. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja Požarevac : Sitograf RM., 216-221.
Kureljušić J, Petrović J, Petković J, Mrkovački S, Krasić J, Bijelić T. Sumpor dioksid u proizvodima od mesa. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja. 2023;:216-221..
Kureljušić, Jasna, Petrović, Jelena, Petković, Jelena, Mrkovački, Svetlana, Krasić, Jelena, Bijelić, Tanja, "Sumpor dioksid u proizvodima od mesa" in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja (2023):216-221.