Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača
Аутори
Perić, DejanMarković, Radmila
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Radulović, Stamen
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Grdović, Svetlana
Kureljušić, Branislav
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Jovanović, Dragoljub
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Šefer, Dragan
![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Остала ауторства
Vasić, Ana![](/themes/Miragereponivs/images/orcid.png)
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
![](/themes/Miragereponivs//images/creativecommons/arr.png)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U ishrani svinja, vlakna oduvek predstavljaju energetski razređivač potpunih smeša. U novije
vreme, dijetalna vlakna se definišu kao deo ugljenih hidrata koji je nesvarljiv za enzime koji se
luče u gastrointestinalnom traktu sisara. Savremeni način koncipiranja smeša za suprasne i dojne
krmače podrazumeva korišćenje jedne od kategorija nesvarljivih dijetalnih vlakana - celuloze iz
različitih hraniva sa ciljem ublažavanja osećaja gladi i sprečavanja konstipacije tokom graviditeta
sa ograničenom energetskom vrednošću obroka u svrhu povećanja broja živorođenih prasadi po
leglu. Međutim, dijetalna vlakna su grupa ugljenih hidrata sa svojstvima koja variraju u zavisnosti
od botaničkog porekla vlakana, tehnike obrade i drugih faktora koji zavise od krmače kao što su
starost, fiziološko stanje, količina unesene hrane i sastav gastrointestinalne mikrobiote. Ipak,
upotrebom savremene analitike i preciznim formulacijama, moguće je upotrebom dijetalnih
vlakana ostvariti pozitivne efekte... sa aspekta reproduktivnih performansi, ali i dobrobiti krmača.
Pored već utvrđenih efekata korišćenja vlakana, potrebno je utvrditi koja svojstva dijetalna vlakna
su najefikasnija kod izazivanja promena u endokrinom sistemu i folikularne tečnosti jajnika, kako
bi se ostvario krajnji cilj preživljavanja embriona i otpornosti potomstva. Naučna istraživanja su
usmerena na temu korišćenja naprednih tehnika za karakterizaciju komponenti dijetalnih vlakana,
a rezultate ovakvih istraživanja treba implementirati u savremene nutritivne strategije.
Кључне речи:
dijetalna vlakna / celuloza / proizvodne performanse / dobrobit krmačaИзвор:
20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, 2023, 165-173Издавач:
- Požarevac : Sitograf RM
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Perić, Dejan AU - Marković, Radmila AU - Radulović, Stamen AU - Grdović, Svetlana AU - Kureljušić, Branislav AU - Jovanović, Dragoljub AU - Šefer, Dragan PY - 2023 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/509 AB - U ishrani svinja, vlakna oduvek predstavljaju energetski razređivač potpunih smeša. U novije vreme, dijetalna vlakna se definišu kao deo ugljenih hidrata koji je nesvarljiv za enzime koji se luče u gastrointestinalnom traktu sisara. Savremeni način koncipiranja smeša za suprasne i dojne krmače podrazumeva korišćenje jedne od kategorija nesvarljivih dijetalnih vlakana - celuloze iz različitih hraniva sa ciljem ublažavanja osećaja gladi i sprečavanja konstipacije tokom graviditeta sa ograničenom energetskom vrednošću obroka u svrhu povećanja broja živorođenih prasadi po leglu. Međutim, dijetalna vlakna su grupa ugljenih hidrata sa svojstvima koja variraju u zavisnosti od botaničkog porekla vlakana, tehnike obrade i drugih faktora koji zavise od krmače kao što su starost, fiziološko stanje, količina unesene hrane i sastav gastrointestinalne mikrobiote. Ipak, upotrebom savremene analitike i preciznim formulacijama, moguće je upotrebom dijetalnih vlakana ostvariti pozitivne efekte sa aspekta reproduktivnih performansi, ali i dobrobiti krmača. Pored već utvrđenih efekata korišćenja vlakana, potrebno je utvrditi koja svojstva dijetalna vlakna su najefikasnija kod izazivanja promena u endokrinom sistemu i folikularne tečnosti jajnika, kako bi se ostvario krajnji cilj preživljavanja embriona i otpornosti potomstva. Naučna istraživanja su usmerena na temu korišćenja naprednih tehnika za karakterizaciju komponenti dijetalnih vlakana, a rezultate ovakvih istraživanja treba implementirati u savremene nutritivne strategije. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja T1 - Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača EP - 173 SP - 165 ER -
@conference{ author = "Perić, Dejan and Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana and Kureljušić, Branislav and Jovanović, Dragoljub and Šefer, Dragan", year = "2023", abstract = "U ishrani svinja, vlakna oduvek predstavljaju energetski razređivač potpunih smeša. U novije vreme, dijetalna vlakna se definišu kao deo ugljenih hidrata koji je nesvarljiv za enzime koji se luče u gastrointestinalnom traktu sisara. Savremeni način koncipiranja smeša za suprasne i dojne krmače podrazumeva korišćenje jedne od kategorija nesvarljivih dijetalnih vlakana - celuloze iz različitih hraniva sa ciljem ublažavanja osećaja gladi i sprečavanja konstipacije tokom graviditeta sa ograničenom energetskom vrednošću obroka u svrhu povećanja broja živorođenih prasadi po leglu. Međutim, dijetalna vlakna su grupa ugljenih hidrata sa svojstvima koja variraju u zavisnosti od botaničkog porekla vlakana, tehnike obrade i drugih faktora koji zavise od krmače kao što su starost, fiziološko stanje, količina unesene hrane i sastav gastrointestinalne mikrobiote. Ipak, upotrebom savremene analitike i preciznim formulacijama, moguće je upotrebom dijetalnih vlakana ostvariti pozitivne efekte sa aspekta reproduktivnih performansi, ali i dobrobiti krmača. Pored već utvrđenih efekata korišćenja vlakana, potrebno je utvrditi koja svojstva dijetalna vlakna su najefikasnija kod izazivanja promena u endokrinom sistemu i folikularne tečnosti jajnika, kako bi se ostvario krajnji cilj preživljavanja embriona i otpornosti potomstva. Naučna istraživanja su usmerena na temu korišćenja naprednih tehnika za karakterizaciju komponenti dijetalnih vlakana, a rezultate ovakvih istraživanja treba implementirati u savremene nutritivne strategije.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja", title = "Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača", pages = "173-165" }
Perić, D., Marković, R., Radulović, S., Grdović, S., Kureljušić, B., Jovanović, D.,& Šefer, D.. (2023). Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja Požarevac : Sitograf RM., 165-173.
Perić D, Marković R, Radulović S, Grdović S, Kureljušić B, Jovanović D, Šefer D. Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja. 2023;:165-173..
Perić, Dejan, Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, Kureljušić, Branislav, Jovanović, Dragoljub, Šefer, Dragan, "Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača" in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja (2023):165-173.