Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa
Identification of the presence of meat-bone meal derived from cattle in animal feed using three different commercial immunochemical tests
Апстракт
Zabrana upotrebe mesno-koštanog brašna (MKB) u hrani za životinje dovela je do značajnog smanjenja broja slučajeva spongioformne encefalopatije goveda (BSE). Trenutno je propisima Evropske unije optička mikroskopija priznata kao jedina referentna metoda za detekciju obrađenih animalnih proteina u hrani za životinje. Evropskom legislativom se, takođe, predviđa da bi uz klasičnu mikroskopiju mogli da budu primenjeni i drugi laboratorijski testovi, ukoliko bi pružali mogućnost za utvrđivanje porekla animalnih sastojaka. Iz tog razloga, razvijene su različite alternativne ili komplementarne tehnike, a među njima najperspektivnije su PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near infrared) mikroskopija, kao i imunohemijske metode. U radu je dat komparativni prikaz rezultata dobijenih ispitivanjem 27 uzoraka hrane za životinje na prisustvo mesno-koštanog brašna poreklom od goveda, primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa. Iako je princip testova zasnovan na detekciji termostabilno...g mišićnog proteina goveda Troponina-I, utvrđene su različite karakteristike upotrebljenih dijagnostičkih kitova: od limita detekcije na nivou 0,5% goveđeg proteina u hrani za životinje i tačnosti, senzitivnosti i specifičnosti od 100%, pa sve do potpune nesenzitivnosti. Cilj rada bio je da se ukaže na moguće propuste neadekvatnog izbora testa za kontrolu hrane za životinje, kao i značaj postupaka validacije i verifikacije laboratorijskih metoda. Takođe je utvrđeno da apsolutan transfer metoda, namenjenih za ispitivanje namirnica animalnog porekla, na hranu za životinje, kao srodan matriks, nije uvek moguć.
Ban on use of meat-bone meal (MBM) in animal feed led to a significant reduction in the number of cases of bovine spongioformne encephalopathy (BSE). Currently, by Regulations of the European Union, the optical microscopy is recognized as the only reference method for the detection of processed animal proteins in animal feed. European legislation also anticipates that with conventional microscopy other laboratory tests can be applied, should they provide the ability to determine the origin of animal ingredients. For this reason, a variety of alternative or complementary techniques have been developed, including the most promising PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near Infrared) microscopy, and immunochemical methods. In this paper a comparative analysis of the results obtained by testing 27 samples of feed for the presence of meat-bone meal derived from cattle, using three different commercial tests is presented. Even though the principle of immunochemical tests is based on detecti...on of thermostable bovine muscle protein, Troponin-I, various characteristics of diagnostic kits used were determined: the limit of detection at the level of 0.5% of bovine protein in animal feed and the accuracy, sensitivity and 100% specificity, up to complete unsensitivity. Objective of the study was to show the possible failures of inadequate test choice for the control of animal feed and the importance of validation and verification of laboratory methods. Also, it was established that an absolute transfer of methods intended for the analysis of food products of animal origin to animal feed, as related matrix, is not always possible.
Кључне речи:
imunohemijske metode / hrana za životinje / goveđi protein / BSE / immunochemical methods / BSE / bovine protein / animal feedИзвор:
Tehnologija mesa, 2012, 53, 2, 173-178Издавач:
- Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
Институција/група
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - JOUR AU - Nešić, Ksenija AU - Pavlović, Nikola AU - Jojić-Maličević, Ljiljana PY - 2012 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/201 AB - Zabrana upotrebe mesno-koštanog brašna (MKB) u hrani za životinje dovela je do značajnog smanjenja broja slučajeva spongioformne encefalopatije goveda (BSE). Trenutno je propisima Evropske unije optička mikroskopija priznata kao jedina referentna metoda za detekciju obrađenih animalnih proteina u hrani za životinje. Evropskom legislativom se, takođe, predviđa da bi uz klasičnu mikroskopiju mogli da budu primenjeni i drugi laboratorijski testovi, ukoliko bi pružali mogućnost za utvrđivanje porekla animalnih sastojaka. Iz tog razloga, razvijene su različite alternativne ili komplementarne tehnike, a među njima najperspektivnije su PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near infrared) mikroskopija, kao i imunohemijske metode. U radu je dat komparativni prikaz rezultata dobijenih ispitivanjem 27 uzoraka hrane za životinje na prisustvo mesno-koštanog brašna poreklom od goveda, primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa. Iako je princip testova zasnovan na detekciji termostabilnog mišićnog proteina goveda Troponina-I, utvrđene su različite karakteristike upotrebljenih dijagnostičkih kitova: od limita detekcije na nivou 0,5% goveđeg proteina u hrani za životinje i tačnosti, senzitivnosti i specifičnosti od 100%, pa sve do potpune nesenzitivnosti. Cilj rada bio je da se ukaže na moguće propuste neadekvatnog izbora testa za kontrolu hrane za životinje, kao i značaj postupaka validacije i verifikacije laboratorijskih metoda. Takođe je utvrđeno da apsolutan transfer metoda, namenjenih za ispitivanje namirnica animalnog porekla, na hranu za životinje, kao srodan matriks, nije uvek moguć. AB - Ban on use of meat-bone meal (MBM) in animal feed led to a significant reduction in the number of cases of bovine spongioformne encephalopathy (BSE). Currently, by Regulations of the European Union, the optical microscopy is recognized as the only reference method for the detection of processed animal proteins in animal feed. European legislation also anticipates that with conventional microscopy other laboratory tests can be applied, should they provide the ability to determine the origin of animal ingredients. For this reason, a variety of alternative or complementary techniques have been developed, including the most promising PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near Infrared) microscopy, and immunochemical methods. In this paper a comparative analysis of the results obtained by testing 27 samples of feed for the presence of meat-bone meal derived from cattle, using three different commercial tests is presented. Even though the principle of immunochemical tests is based on detection of thermostable bovine muscle protein, Troponin-I, various characteristics of diagnostic kits used were determined: the limit of detection at the level of 0.5% of bovine protein in animal feed and the accuracy, sensitivity and 100% specificity, up to complete unsensitivity. Objective of the study was to show the possible failures of inadequate test choice for the control of animal feed and the importance of validation and verification of laboratory methods. Also, it was established that an absolute transfer of methods intended for the analysis of food products of animal origin to animal feed, as related matrix, is not always possible. PB - Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd T2 - Tehnologija mesa T1 - Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa T1 - Identification of the presence of meat-bone meal derived from cattle in animal feed using three different commercial immunochemical tests EP - 178 IS - 2 SP - 173 VL - 53 DO - 10.5937/tehmesa1202173N UR - conv_210 ER -
@article{ author = "Nešić, Ksenija and Pavlović, Nikola and Jojić-Maličević, Ljiljana", year = "2012", abstract = "Zabrana upotrebe mesno-koštanog brašna (MKB) u hrani za životinje dovela je do značajnog smanjenja broja slučajeva spongioformne encefalopatije goveda (BSE). Trenutno je propisima Evropske unije optička mikroskopija priznata kao jedina referentna metoda za detekciju obrađenih animalnih proteina u hrani za životinje. Evropskom legislativom se, takođe, predviđa da bi uz klasičnu mikroskopiju mogli da budu primenjeni i drugi laboratorijski testovi, ukoliko bi pružali mogućnost za utvrđivanje porekla animalnih sastojaka. Iz tog razloga, razvijene su različite alternativne ili komplementarne tehnike, a među njima najperspektivnije su PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near infrared) mikroskopija, kao i imunohemijske metode. U radu je dat komparativni prikaz rezultata dobijenih ispitivanjem 27 uzoraka hrane za životinje na prisustvo mesno-koštanog brašna poreklom od goveda, primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa. Iako je princip testova zasnovan na detekciji termostabilnog mišićnog proteina goveda Troponina-I, utvrđene su različite karakteristike upotrebljenih dijagnostičkih kitova: od limita detekcije na nivou 0,5% goveđeg proteina u hrani za životinje i tačnosti, senzitivnosti i specifičnosti od 100%, pa sve do potpune nesenzitivnosti. Cilj rada bio je da se ukaže na moguće propuste neadekvatnog izbora testa za kontrolu hrane za životinje, kao i značaj postupaka validacije i verifikacije laboratorijskih metoda. Takođe je utvrđeno da apsolutan transfer metoda, namenjenih za ispitivanje namirnica animalnog porekla, na hranu za životinje, kao srodan matriks, nije uvek moguć., Ban on use of meat-bone meal (MBM) in animal feed led to a significant reduction in the number of cases of bovine spongioformne encephalopathy (BSE). Currently, by Regulations of the European Union, the optical microscopy is recognized as the only reference method for the detection of processed animal proteins in animal feed. European legislation also anticipates that with conventional microscopy other laboratory tests can be applied, should they provide the ability to determine the origin of animal ingredients. For this reason, a variety of alternative or complementary techniques have been developed, including the most promising PCR (Polymerase Chain Reaction), NIR (Near Infrared) microscopy, and immunochemical methods. In this paper a comparative analysis of the results obtained by testing 27 samples of feed for the presence of meat-bone meal derived from cattle, using three different commercial tests is presented. Even though the principle of immunochemical tests is based on detection of thermostable bovine muscle protein, Troponin-I, various characteristics of diagnostic kits used were determined: the limit of detection at the level of 0.5% of bovine protein in animal feed and the accuracy, sensitivity and 100% specificity, up to complete unsensitivity. Objective of the study was to show the possible failures of inadequate test choice for the control of animal feed and the importance of validation and verification of laboratory methods. Also, it was established that an absolute transfer of methods intended for the analysis of food products of animal origin to animal feed, as related matrix, is not always possible.", publisher = "Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd", journal = "Tehnologija mesa", title = "Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa, Identification of the presence of meat-bone meal derived from cattle in animal feed using three different commercial immunochemical tests", pages = "178-173", number = "2", volume = "53", doi = "10.5937/tehmesa1202173N", url = "conv_210" }
Nešić, K., Pavlović, N.,& Jojić-Maličević, L.. (2012). Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa. in Tehnologija mesa Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd., 53(2), 173-178. https://doi.org/10.5937/tehmesa1202173N conv_210
Nešić K, Pavlović N, Jojić-Maličević L. Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa. in Tehnologija mesa. 2012;53(2):173-178. doi:10.5937/tehmesa1202173N conv_210 .
Nešić, Ksenija, Pavlović, Nikola, Jojić-Maličević, Ljiljana, "Utvrđivanje prisustva mesno-koštanog brašna poreklom od goveda u hrani za životinje primenom tri različita komercijalna imunohemijska testa" in Tehnologija mesa, 53, no. 2 (2012):173-178, https://doi.org/10.5937/tehmesa1202173N ., conv_210 .