Приказ основних података о документу

Gastroesophageal ulcer – health and/or pigs dietary issue

dc.contributorVasić, Ana
dc.creatorSavić, Božidar
dc.creatorKureljušić, Branislav
dc.creatorJezdimirović, Nemanja
dc.creatorMilovanović, Bojan
dc.creatorAksić, Đorđe
dc.creatorStevančević, Ognjen
dc.creatorDobrosavljević, Ivan
dc.date.accessioned2024-07-01T09:31:32Z
dc.date.available2024-07-01T09:31:32Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-86-6419-072-5
dc.identifier.urihttps://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/1022
dc.description.abstractEzofagogastrični ulkus (EGU) ili čir svinja, predstavlja erozivno-ulceroznu alteraciju ezofagealnog dela sluzokože želuca, sa značajnim varijacijama u prevalenciji i težini oboljenja od zapata do zapata. U prethodnih godinu dana učestale su prijave kolega sa terena o pojavi EGU na farmama kod proizvođača koji se bave proizvodnjom tovljenika, a koji je ne retko bio i jedina prisutna patologija u zapatu, uzrokujući značajne direktne gubitke kroz perakutna ili akutna uginuća životinja. Gubici su na pojedinim farmama iznosili čak 3-4%, čime su ugrožavali rentabilnost proizvodnje. Utvrđivanje uzroka nastanka EGU nije jednostavno, a vrlo često ostaje i potpuno nepoznato, zbog čega je saniranje i prevencija nastanka EGU vrlo kompleksno i neizvesno, a zbog čega, svakako nije moguće dati precizne i/ili istovetne preporuke za rešavanje ovog problema na različitim farmama.sr
dc.description.abstractGastroesophageal ulcer (GEU) represents erosive-ulcerative lesions of the pars esophagea of the stomach mucosa, characterized by significant variations from herd to herd in prevalence and severity. In the past year, there have been frequent reports from veterinary practitioners about the occurrence of GEU on fattening pig farms, often being the only pathology present in the herd, leading to peracute or acute deaths of pigs and significant losses on some farms, raising doubts about the profitability of production. Determining the causes of GEU is not straightforward and often remains completely unknown, making it complex and uncertain to introduce measures to reduce the severity of ulcers lesions and effectively prevent GEU occurrence. Therefore, providing precise and identical recommendations for addressing this problem on different farms is not possible.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherPožarevac : Sitograf RMsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source21. Simpozijum sa međunarodnim ucešcem Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 13 - 14. jun. 2024sr
dc.subjectsvinjesr
dc.subjectezofagogastrični ulkussr
dc.subjectincidencijasr
dc.subjectsaniranjesr
dc.subjectprevencijasr
dc.subjectpigssr
dc.subjectgastroesophageal ulcersr
dc.subjectincidencesr
dc.subjecttreatingsr
dc.subjectpreventionsr
dc.titleEzofagogastrični ulkus - zdravstveni i/ili problem ishrane svinjasr
dc.titleGastroesophageal ulcer – health and/or pigs dietary issuesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage110
dc.citation.spage98
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://reponivs.nivs.rs/bitstream/id/2794/bitstream_2794.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу