Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja
Effects of flaxseed oil in laying hens diet on fatty acid composition of eggs
2020
Preuzimanje 🢃
Autori
Tasić, AleksandraMemić, Emir
Mahmutović, Hava
Bašić, Meho
Marković, Radmila
Starčević, Marija
Baltić, Milan Ž.
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Иако је нутртивна вредност јаја у исхрани људи добро позната и даље се чине напори да се она увећа. То може да се постигне избором хранива и додатака у оброцима за коке носиље. Циљ овог рада био је да се испита утицај различитих количина ланеног уља у исхрани кока носиља на маснокиселински састав јаја. За остварење овог циља огледним групама (три групе) кока носиља додавано је ланено уље у количини 1,5%, 3% и 4,5% (у замену за кукуруз). Контролна група кока носиља храњена је без додатака ланеног уља. Оброци су били формулисани
према препорукама за хибрид ISA Brown. У свакој групи било је по 40 једники, а
гајене су у истим условима. Узорци за анализе маснокиселинско састава јаја
узимани су 14., 35. и 70. дана огледа који је трајао 10 недеља (од 23. до 32. недеље).
Маснокиселински састав јаја испитиван је стандардним поступком. Свих дана испитивања (14., 35., 70.) садржај SFA био је већи у јајима контролних група кока носиља у односу на огледне групе и смањивао се са повећањем колич...ине ланеног уља у храниву. Садржај MUFA био је свих дана испитивања већи у јајима огледних група кока носиља него у јајима контролне групе. Утврђено је да је садржај PUFA
растао са повећањем ланеног уља у оброцима огледних група и био је већи у односу на контролну групу кока носиља. Однос n-6/n-3 масних киселина, као најважнији показатељ нутритивне вредности хране, па и јаја био је знатно повољнији свих дана испитивања од јаја огледних група кока носиља у односу на јаја контролне групе. Употребом ланеног уља у исхрани кока носиља може да се повећа нутритивна вредност јаја у толикој мери да се тако произведена јаја могу декларисати као функционална храна.
Although the nutritional value of eggs in human nutrition is well known, efforts are
still being made to increase it. That can be achieved by selecting nutrients and
supplements for laying hens feed rations. The aim of this study was to examine the
effect of different amounts of flaxseed oil in the diet of laying hens on the fatty acid
composition of eggs. To achieve that goal, experimental groups (three groups) of
laying hens were supplemented with 1.5%, 3% and 4.5% flaxseed oil (as a substitute
for corn). The control group of laying hens was fed without the addition of flaxseed oil.
Feed rations were formulated according to recommendations for the ISA Brown
hybrid. Each group comprised 40 individuals raised in the same conditions. Samples
for analysis of the fatty acid composition of eggs were taken on days 14, 35 and 70 of
the experiment, which lasted 10 weeks (from week 23to week 32). The fatty acid
composition of eggs was examined using a standard procedure. On all days... of the
study (days 14, 35 and 70), the content of SFA was higher in eggs of the control groups
of laying hens than in experimental groups and decreased with an increase in the
amount of flaxseed oil in the feed. The content of MUFA was higher in the eggs of
experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group on all days of
the study. The content of PUFA was found to increase with an increase in the amount
of flaxseed oil in feed rations given to experimental groups and was higher than in the
control group of laying hens. The ratio of n-6/n-3 fatty acids, as the most important
indicator of nutritional value of any food, including eggs, was significantly more
favorable on all days of the study in the eggs of experimental groups of laying hens
than in the eggs of the control group. The use of flaxseed oil in the diet of laying hens
can increase the nutritional value of eggs to such an extent that eggs produced in that
way can be declared functional food.
Ključne reči:
SFA / MUFA / PUFA / n-6/n-3 / функционална храна / SFA / MUFA / PUFA / n-6/n-3 / functional foodIzvor:
25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020, 2020, 174-175Izdavač:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Finansiranje / projekti:
- Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
- Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
Institucija/grupa
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Tasić, Aleksandra AU - Memić, Emir AU - Mahmutović, Hava AU - Bašić, Meho AU - Marković, Radmila AU - Starčević, Marija AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2020 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/982 AB - Иако је нутртивна вредност јаја у исхрани људи добро позната и даље се чине напори да се она увећа. То може да се постигне избором хранива и додатака у оброцима за коке носиље. Циљ овог рада био је да се испита утицај различитих количина ланеног уља у исхрани кока носиља на маснокиселински састав јаја. За остварење овог циља огледним групама (три групе) кока носиља додавано је ланено уље у количини 1,5%, 3% и 4,5% (у замену за кукуруз). Контролна група кока носиља храњена је без додатака ланеног уља. Оброци су били формулисани према препорукама за хибрид ISA Brown. У свакој групи било је по 40 једники, а гајене су у истим условима. Узорци за анализе маснокиселинско састава јаја узимани су 14., 35. и 70. дана огледа који је трајао 10 недеља (од 23. до 32. недеље). Маснокиселински састав јаја испитиван је стандардним поступком. Свих дана испитивања (14., 35., 70.) садржај SFA био је већи у јајима контролних група кока носиља у односу на огледне групе и смањивао се са повећањем количине ланеног уља у храниву. Садржај MUFA био је свих дана испитивања већи у јајима огледних група кока носиља него у јајима контролне групе. Утврђено је да је садржај PUFA растао са повећањем ланеног уља у оброцима огледних група и био је већи у односу на контролну групу кока носиља. Однос n-6/n-3 масних киселина, као најважнији показатељ нутритивне вредности хране, па и јаја био је знатно повољнији свих дана испитивања од јаја огледних група кока носиља у односу на јаја контролне групе. Употребом ланеног уља у исхрани кока носиља може да се повећа нутритивна вредност јаја у толикој мери да се тако произведена јаја могу декларисати као функционална храна. AB - Although the nutritional value of eggs in human nutrition is well known, efforts are still being made to increase it. That can be achieved by selecting nutrients and supplements for laying hens feed rations. The aim of this study was to examine the effect of different amounts of flaxseed oil in the diet of laying hens on the fatty acid composition of eggs. To achieve that goal, experimental groups (three groups) of laying hens were supplemented with 1.5%, 3% and 4.5% flaxseed oil (as a substitute for corn). The control group of laying hens was fed without the addition of flaxseed oil. Feed rations were formulated according to recommendations for the ISA Brown hybrid. Each group comprised 40 individuals raised in the same conditions. Samples for analysis of the fatty acid composition of eggs were taken on days 14, 35 and 70 of the experiment, which lasted 10 weeks (from week 23to week 32). The fatty acid composition of eggs was examined using a standard procedure. On all days of the study (days 14, 35 and 70), the content of SFA was higher in eggs of the control groups of laying hens than in experimental groups and decreased with an increase in the amount of flaxseed oil in the feed. The content of MUFA was higher in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group on all days of the study. The content of PUFA was found to increase with an increase in the amount of flaxseed oil in feed rations given to experimental groups and was higher than in the control group of laying hens. The ratio of n-6/n-3 fatty acids, as the most important indicator of nutritional value of any food, including eggs, was significantly more favorable on all days of the study in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group. The use of flaxseed oil in the diet of laying hens can increase the nutritional value of eggs to such an extent that eggs produced in that way can be declared functional food. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020 T1 - Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja T1 - Effects of flaxseed oil in laying hens diet on fatty acid composition of eggs EP - 175 SP - 174 ER -
@conference{ author = "Tasić, Aleksandra and Memić, Emir and Mahmutović, Hava and Bašić, Meho and Marković, Radmila and Starčević, Marija and Baltić, Milan Ž.", year = "2020", abstract = "Иако је нутртивна вредност јаја у исхрани људи добро позната и даље се чине напори да се она увећа. То може да се постигне избором хранива и додатака у оброцима за коке носиље. Циљ овог рада био је да се испита утицај различитих количина ланеног уља у исхрани кока носиља на маснокиселински састав јаја. За остварење овог циља огледним групама (три групе) кока носиља додавано је ланено уље у количини 1,5%, 3% и 4,5% (у замену за кукуруз). Контролна група кока носиља храњена је без додатака ланеног уља. Оброци су били формулисани према препорукама за хибрид ISA Brown. У свакој групи било је по 40 једники, а гајене су у истим условима. Узорци за анализе маснокиселинско састава јаја узимани су 14., 35. и 70. дана огледа који је трајао 10 недеља (од 23. до 32. недеље). Маснокиселински састав јаја испитиван је стандардним поступком. Свих дана испитивања (14., 35., 70.) садржај SFA био је већи у јајима контролних група кока носиља у односу на огледне групе и смањивао се са повећањем количине ланеног уља у храниву. Садржај MUFA био је свих дана испитивања већи у јајима огледних група кока носиља него у јајима контролне групе. Утврђено је да је садржај PUFA растао са повећањем ланеног уља у оброцима огледних група и био је већи у односу на контролну групу кока носиља. Однос n-6/n-3 масних киселина, као најважнији показатељ нутритивне вредности хране, па и јаја био је знатно повољнији свих дана испитивања од јаја огледних група кока носиља у односу на јаја контролне групе. Употребом ланеног уља у исхрани кока носиља може да се повећа нутритивна вредност јаја у толикој мери да се тако произведена јаја могу декларисати као функционална храна., Although the nutritional value of eggs in human nutrition is well known, efforts are still being made to increase it. That can be achieved by selecting nutrients and supplements for laying hens feed rations. The aim of this study was to examine the effect of different amounts of flaxseed oil in the diet of laying hens on the fatty acid composition of eggs. To achieve that goal, experimental groups (three groups) of laying hens were supplemented with 1.5%, 3% and 4.5% flaxseed oil (as a substitute for corn). The control group of laying hens was fed without the addition of flaxseed oil. Feed rations were formulated according to recommendations for the ISA Brown hybrid. Each group comprised 40 individuals raised in the same conditions. Samples for analysis of the fatty acid composition of eggs were taken on days 14, 35 and 70 of the experiment, which lasted 10 weeks (from week 23to week 32). The fatty acid composition of eggs was examined using a standard procedure. On all days of the study (days 14, 35 and 70), the content of SFA was higher in eggs of the control groups of laying hens than in experimental groups and decreased with an increase in the amount of flaxseed oil in the feed. The content of MUFA was higher in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group on all days of the study. The content of PUFA was found to increase with an increase in the amount of flaxseed oil in feed rations given to experimental groups and was higher than in the control group of laying hens. The ratio of n-6/n-3 fatty acids, as the most important indicator of nutritional value of any food, including eggs, was significantly more favorable on all days of the study in the eggs of experimental groups of laying hens than in the eggs of the control group. The use of flaxseed oil in the diet of laying hens can increase the nutritional value of eggs to such an extent that eggs produced in that way can be declared functional food.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020", title = "Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja, Effects of flaxseed oil in laying hens diet on fatty acid composition of eggs", pages = "175-174" }
Tasić, A., Memić, E., Mahmutović, H., Bašić, M., Marković, R., Starčević, M.,& Baltić, M. Ž.. (2020). Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja. in 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 174-175.
Tasić A, Memić E, Mahmutović H, Bašić M, Marković R, Starčević M, Baltić MŽ. Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja. in 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020. 2020;:174-175..
Tasić, Aleksandra, Memić, Emir, Mahmutović, Hava, Bašić, Meho, Marković, Radmila, Starčević, Marija, Baltić, Milan Ž., "Uticaj lanenog ulja u hrani za koke nosilje na masnokiselinski sastav jaja" in 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) : Zbornik kratkih sadržaja, Teslić, Banja Vrućica, 2020 (2020):174-175.