Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija
Fatty acids and health lipid indices of peglana sausages traditionally prepared in Pirot, eastern Serbia
Abstract
Ciljevi ove studije su bili da se utvrde nutritivni sastav (vlaga, proteini i ukupna
masnoća) i nutritivna vrednost peglanih kobasica proizvedenih u istočnoj Srbiji
i takođe, da se analizira sastav masnih kiselina. Određivanje sastava masnih
kiselina u kobasicama je izvršeno nakon zrenja i nakon 21 dan skladištenja.
Pirotska peglana kobasica je vrsta fermentisanih kobasica koja se proizvodi
tradicionalnim postupkom na teritoriji opštine Pirot. Pripada grupi suvo fermentisanih
kobasica i proizvodi se od junećeg, ovčijeg i kozijeg mesa. Dobijeni
rezultati ukazuju da peglane kobasice imaju visok sadržaj proteina i zasićenih
masnih kiselina. Takođe, analiza sastava masnih kiselina i indeksa lipida, dokazuje
da kobasice imaju lipidni profil sa bogatstvom PUFA i niskom vrednošću AI.
Bogatstvo PUFA se može objasniti pravilnim načinom uzgoja, kvalitetom pašnjaka
i dobrim rasnim poreklom životinja sa Stare planine.
The aims of this study were to determine the nutritional composition (moisture,
protein and total fat) and nutritional value of peglana sausages produced
in eastern Serbia and also to analyze the composition of fatty acids. Peglana
sausage is a type of fermented sausage produced by the traditional process in
the territory of the municipality of Pirot. It belongs to a group of dry fermented
sausages and it is produced from beef, sheep and goat meat. Determination of
fatty acid composition in the sausages was performed after ripening and after
21 days of storage. The results obtained show peglana sausages have high
contents of proteins and saturated fatty acids. Also, analysis of the fatty acid
composition and lipid indices shows that sausages have the lipid profile with its
richness in PUFA and its low value of AI. The richness of PUFA can be explained
by the correct way of rearing mode, the pasture quality and the good racial
origin of the animals from Stara Planina.
Keywords:
esterifikacija / masne kiseline / masti / suve kobasice / dry sausages / esterification / fats / fatty acidsSource:
Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021, 2021, 537-545Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Collections
Institution/Community
Naučni institut za veterinarstvo SrbijeTY - CONF AU - Tasić, Aleksandra AU - Pavlović, Ivan PY - 2021 UR - https://reponivs.nivs.rs/handle/123456789/625 AB - Ciljevi ove studije su bili da se utvrde nutritivni sastav (vlaga, proteini i ukupna masnoća) i nutritivna vrednost peglanih kobasica proizvedenih u istočnoj Srbiji i takođe, da se analizira sastav masnih kiselina. Određivanje sastava masnih kiselina u kobasicama je izvršeno nakon zrenja i nakon 21 dan skladištenja. Pirotska peglana kobasica je vrsta fermentisanih kobasica koja se proizvodi tradicionalnim postupkom na teritoriji opštine Pirot. Pripada grupi suvo fermentisanih kobasica i proizvodi se od junećeg, ovčijeg i kozijeg mesa. Dobijeni rezultati ukazuju da peglane kobasice imaju visok sadržaj proteina i zasićenih masnih kiselina. Takođe, analiza sastava masnih kiselina i indeksa lipida, dokazuje da kobasice imaju lipidni profil sa bogatstvom PUFA i niskom vrednošću AI. Bogatstvo PUFA se može objasniti pravilnim načinom uzgoja, kvalitetom pašnjaka i dobrim rasnim poreklom životinja sa Stare planine. AB - The aims of this study were to determine the nutritional composition (moisture, protein and total fat) and nutritional value of peglana sausages produced in eastern Serbia and also to analyze the composition of fatty acids. Peglana sausage is a type of fermented sausage produced by the traditional process in the territory of the municipality of Pirot. It belongs to a group of dry fermented sausages and it is produced from beef, sheep and goat meat. Determination of fatty acid composition in the sausages was performed after ripening and after 21 days of storage. The results obtained show peglana sausages have high contents of proteins and saturated fatty acids. Also, analysis of the fatty acid composition and lipid indices shows that sausages have the lipid profile with its richness in PUFA and its low value of AI. The richness of PUFA can be explained by the correct way of rearing mode, the pasture quality and the good racial origin of the animals from Stara Planina. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021 T1 - Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija T1 - Fatty acids and health lipid indices of peglana sausages traditionally prepared in Pirot, eastern Serbia EP - 545 SP - 537 ER -
@conference{ author = "Tasić, Aleksandra and Pavlović, Ivan", year = "2021", abstract = "Ciljevi ove studije su bili da se utvrde nutritivni sastav (vlaga, proteini i ukupna masnoća) i nutritivna vrednost peglanih kobasica proizvedenih u istočnoj Srbiji i takođe, da se analizira sastav masnih kiselina. Određivanje sastava masnih kiselina u kobasicama je izvršeno nakon zrenja i nakon 21 dan skladištenja. Pirotska peglana kobasica je vrsta fermentisanih kobasica koja se proizvodi tradicionalnim postupkom na teritoriji opštine Pirot. Pripada grupi suvo fermentisanih kobasica i proizvodi se od junećeg, ovčijeg i kozijeg mesa. Dobijeni rezultati ukazuju da peglane kobasice imaju visok sadržaj proteina i zasićenih masnih kiselina. Takođe, analiza sastava masnih kiselina i indeksa lipida, dokazuje da kobasice imaju lipidni profil sa bogatstvom PUFA i niskom vrednošću AI. Bogatstvo PUFA se može objasniti pravilnim načinom uzgoja, kvalitetom pašnjaka i dobrim rasnim poreklom životinja sa Stare planine., The aims of this study were to determine the nutritional composition (moisture, protein and total fat) and nutritional value of peglana sausages produced in eastern Serbia and also to analyze the composition of fatty acids. Peglana sausage is a type of fermented sausage produced by the traditional process in the territory of the municipality of Pirot. It belongs to a group of dry fermented sausages and it is produced from beef, sheep and goat meat. Determination of fatty acid composition in the sausages was performed after ripening and after 21 days of storage. The results obtained show peglana sausages have high contents of proteins and saturated fatty acids. Also, analysis of the fatty acid composition and lipid indices shows that sausages have the lipid profile with its richness in PUFA and its low value of AI. The richness of PUFA can be explained by the correct way of rearing mode, the pasture quality and the good racial origin of the animals from Stara Planina.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021", title = "Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija, Fatty acids and health lipid indices of peglana sausages traditionally prepared in Pirot, eastern Serbia", pages = "545-537" }
Tasić, A.,& Pavlović, I.. (2021). Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija. in Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 537-545.
Tasić A, Pavlović I. Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija. in Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021. 2021;:537-545..
Tasić, Aleksandra, Pavlović, Ivan, "Masne kiseline i zdravstveni lipidni indeksi peglanih kobasica, tradicionalno pripremljenih u Pirotu, istočna Srbija" in Treći simpozijum "Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja", Dimitrovgrad, 25–27. jun 2021 (2021):537-545.